HockeyNews
PLUS

Två raka trepoängare kort efter tränarbytet – HV71 hoppas på effekt

(26476) Lindbom Ortio
David Wreland/Bildbyrån

Publicerad: 7 februari 2023

FacebookXWhatsApp
HV71 har efter tränarbytet tagit två raka trepoängare.
Sportchefen Kent Norberg anar att något kan vara på gång.

Efter 5–2-förlusten hemma mot Luleå den 28 januari satte sig HV71:s styrelse i ett krismöte dagen efter. Ytterligare en dag senare hade Jönköpingsklubben fattat beslut om att sparka huvudcoachen Tommy Samuelsson och den assisterande tränaren, HV71-legendaren Fredrik Stillman. 

Beslutet fattades ovanför huvudet på sportchefen Kent Norberg. Klubbdirektören Johan Lindbom har tagit över som huvudcoach och från HC Dalen i Norrahammar har Per Gustafsson, en annan HV-legendar, plockats in. Sedan tidigare hade Norberg bytt ut Johan Åkerman som assisterande coach och tagit in Charles Berglund.

HV71 har spelat tre matcher efter tränarskiftet och efter en förlust hemma mot Timrå (1–3) har det blivit två raka trepoängare borta mot Timrå (2–1) och hemma mot Malmö (5–1).

Det gör att nästjumbon HV har fått ett visst häng på Brynäs ovanför kvalstrecket. Det skiljer nu fyra poäng mellan lagen inför tisdagskvällens HV71-match borta mot Luleå.

Frågan är om sportchefen Kent Norberg redan har uppfattat någon skillnad mellan tränarstaberna?

– Det är klart att de har förändrat en del, det har de och det är ingenting att hymla om. Det är inga större grejer egentligen, men det är saker i spelet, säger Norberg till HockeyNews.se.

Johan Lindbom har berättat att det bland annat handlar om hur HV71-spelarna vänder hemåt i banan.

– Sedan blir det väl alltid så direkt när man har tagit in nya tränare att det kommer in lite ny energi och spelarna får börja lite mer från noll och hela den biten. Det kan jag se. Men det är inga jätteförändringar i spelet, menar Kent Norberg.

HV71 hade under sina 41 matcher den här säsongen bara tagit två trepoängare i rad vid ett tillfälle förut och det var i slutet av november. I mitten av oktober vann HV tre matcher i följd, men två av vinsterna kom på övertid.

LÄS MERTre Kronor-Krocken: Luleå och HV71 utan sina poängkungar i ödesmötet

En annan förklaring till att HV71 har kunnat bärga två trepoängare i rad är storspel från målvakten Joni Ortio. Mot Timrå (2–1) och Malmö (5–1) har den välmeriterade finländske målvakten räddat 42 av 43 skott respektive 32 av 33. Lite över 96 procent. Hans snitt över säsongen ligger på 89,55.

– Han har varit riktigt riktigt bra i bägge matcherna. Det är kul, det behöver vi. När man ligger där vi ligger så måste man ha ett målvaktsspel och nu har han kommit upp här och gett laget självförtroende. Det är jävligt viktigt, säger Kent Norberg.

HV71 har en del namn på sin skadelista och får spela mot Luleå utan Tre Kronor-forwarden, lagets poängkung André Petersson. Men efter landslagsuppehållet ska lagkaptenen Niklas Hjalmarsson kunna vara åter efter en hjärnskakning. Han tränar nu på is.

– Ja, och (Joonas) Nättinen är på väg tillbaka och (Tyler) Vesel är på väg tillbaka. Det känns bra.

Så de är tillbaka i spel den 14 februari?

– Alla tre hoppas vi. Just nu känns det bra. Vi har lyckats vinna två matcher också och det är klart att livet är lite lättare, säger Kent Norberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!